Ako s peniazmi hospodáriť

Naučili ste svoje dieťa dobre sa starať o svoje peniaze?

„Peniaze sú lepšie ako chudoba. Ak pre nič iné, tak aspoň z finančných dôvodov.“ Woody Allen

Stačí vedieť iba pár vecí, aby si sa dobre staral o svoje peniaze:

  1. Míňaj menej, než si zarobíš. Najčastejšie sa ľudia dostávajú do finančných problémov preto, lebo míňajú peniaze, ktoré v skutočnosti nemajú.
  2. Vyhýbaj sa dlhu. Ak sa budeš držať bodu č.1, dlh ti nehrozí. Odolať lákavým pôžičkám je ale veľmi ťažké: je tak fajn kúpiť si ihneď to, čo chcem, aj keď na to práve nemám peniaze. Omnoho múdrejšie je sa všetkým lákavým ponukám úverov (kreditné karty, kontokorent atď.) vyhnúť. Sú to nebezpečné nástroje a rýchlo ti môžu dlhy prerásť cez hlavu.
  3. Najprv úspory, potom zvyšok. Časť prostriedkov si odlož hneď potom, čo nejaké peniaze dostaneš. Až potom zaplať iné výdavky. Usporené peniaze použiješ v okamihu, keď sa objaví nejaký mimoriadny výdavok.
  4. Nemáš peniaze? Musíš sa obísť bez nich. Keď si chceš niečo kúpiť a nemáš na to peniaze, nemal by si si na to požičiavať. Ono medzi nami: bez toho najnovšieho smartphonu nebo iPadu sa svet nezrúti 🙂 Ak dodržiavaš 3. bod, možno už na svoje „potreby“ máš urobené svoje „rezervy“.
  5. Urob si veľmi jednoduchý rozpočet. Nie je to ťažké. Stačí si na jednu stranu napísať mesačné príjmy a na druhú výdavky (vrátane mesačnej platby do úspor). Ak výdavky presahujú príjmy, je nutné niektoré výdavky obmedziť – pozor, nie úspory! :-).
  6. Účty plať hneď. Nezaplatené účty môžu v budúcnosti znamenať omnoho väčší problém. Zvýšia sa o náklady na vymáhanie.

To na začiatok stačí. Ak sa študentovi darí sporiť, vyhýbať sa dlhu a platiť účty včas, sú jeho peniaze v dobrých rukách! A či už bude sporiť, alebo bude nutné si požičať, vždy je potrebné hľadať na trhu také produkty, kde využije bonusy a iné formy podpory od štátu. Ak s tým potrebuješ pomôcť, obráť sa na človeka, ktorý je zorientovaný v celom trhu a „nepredáva iba produkt jednej firmy“ = banky. Apropo… ponúka aspoň produkty banky, zabudni na nebankové spoločnosti. Môžeš sa učiť na chybách iných, alebo na chybách svojich.